Home  >  Oktoberfest Brasov

Oktoberfest Brasov

Poftiţi la bere, mai devreme …

A opta ediţie Oktoberfest: 25 august – 4 septembrie 2016
Dragi braşoveni şi cinstiţi oaspeţi,
Dăm de ştire însetatelor voastre domnii că anul acesta Oktoberfest va începe mai devreme. Onor ministrul învăţământului a hotărât ca şcolile să înceapă pe 12 septembrie şi ne-a stricat ploile de hamei, programate din vreme pe Arena Sportivă Ion Ţiriac. Când să mai strângi ditamai cortul şi să faci curăţenie? No, dar nu e bai, că spiriduşii au făcut o magie, Unchiul Hans s-a mobilizat, cerbul Cornel a bocănit mai repede aşa că vom da cep la marele butoi pe 25 august. Să-i dăm şi ministrului o bere? Ne mai gândim…
Simţiţi aburul de bere proaspătă vestitor de la fabrica Ciucaş?! Dar aromele cârnatului la metru? Dacă da, atunci să ştiţi că şi anul acesta ne-am propus să doborâm recordul la halbe băute şi la distracţie. Şi dacă tot vorbim de recorduri va fi repetiţie generală cu halbele date din mână în mână pentru a realiza cel mai lung lanţ uman. Ever!
Miss Oktoberfest va avea dor de ducă şi de val. Îşi va lua aleasa jumătate sau treisferturi, depinde de statură şi va pleca într-o croazieră de vis spre Terminus Paradis.
Distracţia va atinge cote maxime datorită formaţiilor invitate, cele cu care v-am obişnuit dar şi altele surpriză, Dj Ederweiss, pălitul de bere va face show, iar jocurile Ciucaş vor avea jocuri noi, cum ar fi: heleşteul, şotronul de silicon şi X şi 0 cu Cornel.
Nu vor lipsi parada căruţelor alegorice, câmpia şi căsuţa bavareză, halba la litru şi cârnatul la metru. În premieră vom avea şi un castel al brutarilor, tot cu specialităţi din Mama Bavarie.
Vă aşteptăm cu mic cu mare în cortul cu balcoane! Ziarul nostru, Oktoberfest Zeitung vă va aştepta pe mese pentru a şti tot ce se întâmplă. Partenerii noştri tradiţionali deja pregătesc varza călită, ciolanul şi werbuştii, totul este la foc molcom care va deveni maxim.
Să vă spunem, să nu vă spunem? No, hai să spunem! Ediţia de anul acesta este ultimul Oktoberfest care se va desfăşura în actuala locaţie din centrul istoric. Să o cinstim cum se cuvine. Nu, nu vă spunem unde vor fi viitoarele ediţii, că încă nu am băut destulă bere şi păstrăm taina. Haideţi să o cinstim cum se cuvine pe cea de acum!
A opta ediţie Oktoberfest: 25 august – 4 septembrie 2016

13903354_1239950469372458_3027222370198578653_n

Oktoberfest 2015

LIV_5377

Oktoberfest Brașov 2015

O tradiție germană adoptată după modelul autentic bavarez, râuri de bere, muzică germană, fanfară, specialități culinare bavareze, berea nefiltrată, un cort imens decorat alb-albastru, jocuri cu premii, sponsori cu renume, deschiderea festivalului prin „a da cep” butoiului cu bere de către autorități romane și germane, reprezintă rețeta de succes a Oktoberfest Brașov. Leul bavarez încoronat la Brașov a devenit stema Oktoberfest-ului autohton care in 2014 a implinit 6 ani, față de fratele lui mai mare, bavarez, care în 2014 avea 204 ani. Un raport destul de bun având în vedere grandoarea amândurora (în anul 2014 Oktoberfest Brașov a atins un numar de aproximativ 300.000 de vizitatori, iar organizatorii admit ca acesta nu este apogeul, în 2015 așteptându-se un număr și mai mare de turiști). Oktoberfest Brașov a primit aprecieri din partea celor care au participat la festivalul original de la München, spunând că, deși nu este la fel de încăpător (comparativ cu fratele sau mai mare unde se montează 14 corturi asemănătoare cu cel de la Brașov), cu siguranță poziționarea acestuia în Centrul Vechi al Brașovului și la poalele muntelui Tampa, este spectaculoasă.

Anul trecut am adus la Brașov cel mai mare cort montat vreodată în România și am petrecut 11 zile. Am ales-o pe cea mai năstrușnică „Miss Oktoberfest”, am ascultat muzica bună a bigband-ului Aalbachtal Express și am făcut show împreună cu Rocky 5, două trupe de renume în Germania. Am învățat imnul oficial Oktoberfest de la Trupa 6 „Noroc, noroc, noroc!”, am dansat pe ritmurile muzicii grecești, germane și românești la „Ziua Multiculturalității” și am văzut ce înseamnă tradiție germană autentică la “Ziua Romano – Bavareză”. Desigur că și în acest an se vor păstra momentele devenite deja tradiție: parada din fața Primariei prin centrul vechi al Brașovului, devenită emblematică pentru turiștii și brașovenii care vin cu sutele să admire carele alegorice și portul tradițional nemțesc, mărșăluind pe ritmurile fanfarei săsești Burzenland. Deschiderea oficială nu se putea face altfel decât prin tradiționalul „cep al butoiului” – momentul cheie al festivalului care marchează debutul a 11 zile de distracție bavareză în inima României. De fiecare dată ne-am bucurat de invitați speciali, care au transformat acest moment într-unul deosebit. Wiessen Schurly, imaginea Oktoberfestului de la München, prezent în 2014 la Brașov, a declarat ca brașovenii stiu să se distreze pe cinste, să bea multă bere și că au fete extraordinar de frumoase!

LIV_5380

Decorul bavarez și portul tradițional au devenit un simbol asimilat de cultură locală – dacă la început oamenii admirau steagul bavarez și portul frumos de pe dealurile Alpine, în 2014 organizatorii au observat prezența din ce în ce mai mare a fetelor îmbrăcate în Dirndl și a băieților în celebrii lederhosen și cămășilor în pătrățele. Practic, în cele 11 zile, Brașovul se transformă într-o mică Bavaria în care vezi pe stradă, la orice oră, personajele bavareze. Este un eveniment care, deși a pornit de la a aduce un plus pentru comunitatea săsească din Brașov, a ajuns sa fie un plus de valoare pentru orașul Brașov și să promoveze tradițiile sașilor din Transilvania și în București și Timișoara, unde Oktoberfest se află la a treia, respectiv a doua ediție. Cuvinte precum „Prost” si celabra „Zicke Zacke Zicke Zacke Hoi Hoi Hoi” nu mai sunt o noutate pentru localnicii care asteaptă cu nerabdare debutul Oktoberfest Brașov pe data de 3 Septembrie în acest an!

Oktoberfest 2015

Se anunţă un an şi mai şi! 11 zile de distracţie atât la Braşov, cât şi la Timişoara ! Distracţie bavareză pe cinste! Berea se va bea la halbe de 1l!

LIV_5206

 

LIV_5012

 

CORTUL OKTOBERFEST

LIV_5646

„Cel mai mare cort montat vreodată în România”Christian Macedonschi, președinte APDT (Asociatia pentru dezvoltarea turismului – Brasov)

Cu o capacitate de peste 4000 de locuri pe bancuțe din lemn, cortul Oktoberfest a fost decorat cu elemente bavareze. Scena, care a avut o prelungire frontală, a permis apropierea artiștilor cu publicul.

Atmosfera din cort…nu poate fi descrisă în cuvinte…

LIV_5815

STIATI CA …

Ce trebuie să știți despre Oktoberfest Brașov ?

***S-au băut 125.000 pahare de bere în 2012…dar cine le mai ține socoteala…

***S-au mâncat 27845 cârnați bavarezi Turinger, care intră în producție cu 4 zile înainte, special pentru Oktoberfest, așadar sunt proaspeți și numai buni de pus pe grătar…

***Oktoberfest îi premiază pe cei care iubesc natura – prin reciclarea paharelor se caștigă doze cu bere…

***Oktoberfest îi invață pe participanți să nu conducă sub influența băuturilor alcoolice și să își lase mașina acasă…

***Au lucrat 215 persoane la Oktoberfest 2012…

***Caștigătoarea Miss Popularitate 2010 avea 64 de ani…

***Cel mai trist moment al Oktoberfest-ului este atunci cand formația Wirbelwind anunță încheierea serii…

***Cel mai inedit premiu la Miss Oktoberfest – greutatea participantei în bere și montarea unui draft la ea acasa…

 


Cum ne distram la Oktoberfest

 • 01 rocky 5

  ROCKY 5

  Rocky 5 vor fi în acest an la a patra participare la Oktoberfest România! Au fost prezenți în 2013 la […]

  02 klaudia

  Klaudia & Die Burzenland Party Band

  Klaudia & Die Burzenland Party Band, prima trupă brașoveană cu repertoriu pentru Oktoberfest! Klaudia și colegii ei aduc pe scenă, […]

  homepageimage trupa 6

  Trupa 6

  Pentru brașoveni această formație nu mai are nevoie de nicio prezentare! Este o trupă formată din tineri talentați din Brașov, […]

2 Comments

 1. […] Printre parteneri Oktoberfest îi are pe Ciucaș, Selgros, Sergiana și mulți alții. Află mai multe despre Oktoberfest Brasov de aici. […]

 2. […] Oktoberfest Brașov 2015, 3 – 13 septembrie. Ce poţi să faci acolo? Râuri de bere, muzică germană, fanfară, specialități culinare bavareze, bere nefiltrată, un cort imens decorat alb-albastru, jocuri cu premii. Tu alegi, important este dacă vrei să fi acolo. (vezi detalii) […]